The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 40

Süzlärneñ gomumi sanı 2525
Unikal süzlärneñ gomumi sanı 857
54.6 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
67.9 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
74.1 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *—Very well,—said my father,  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *—nay, if it has that convenience——and so without stopping a moment to settle it first in his mind, whether the Jews had it from the Egyptians, or the Egyptians from the Jews,—he rose up, and rubbing his forehead two or three times across with the palm of his hand, in the manner we rub out the footsteps of care, when evil has trod lighter upon us than we foreboded,—he shut the book, and walked down stairs.—Nay, said he, mentioning the name of a different great nation upon every step as he set his foot upon it—if the EGYPTIANS,—the SYRIANS,—the PHOENICIANS,—the ARABIANS,—the CAPPADOCIANS,——if the COLCHI, and TROGLODYTES did it——if SOLON and PYTHAGORAS submitted,—what is TRISTRAM?——Who am I, that I should fret or fume one moment about the matter?

C H A P.   XXVIII

DEAR Yorick, said my father smiling (for Yorick had broke his rank with my uncle Toby in coming through the narrow entry, and so had stept first into the parlour)—this Tristram of ours, I find, comes very hardly by all his religious rites.—Never was the son of Jew, Christian, Turk, or Infidel initiated into them in so oblique and slovenly a manner.—But he is no worse, I trust, said Yorick.—There has been certainly, continued my father, the deuce and all to do in some part or other of the ecliptic, when this offspring of mine was formed.—That, you are a better judge of than I, replied Yorick.—Astrologers, quoth my father, know better than us both:—the trine and sextil aspects have jumped awry,—or the opposite of their ascendents have not hit it, as they should,—or the lords of the genitures (as they call them) have been at bo-peep,—or something has been wrong above, or below with us.

’Tis possible, answered Yorick.—But is the child, cried my uncle Toby, the worse?—The Troglodytes say not, replied my father. And your theologists, Yorick, tell us—Theologically? said Yorick,—or speaking after the manner of apothecaries?[25]—statesmen?[26]—or washer-women?[27]

——I’m not sure, replied my father,—but they tell us, brother Toby, he’s the better for it.——Provided, said Yorick, you travel him into Egypt.—Of that, answered my father, he will have the advantage, when he sees the Pyramids.——

Now every word of this, quoth my uncle Toby, is Arabic to me.——I wish, said Yorick, ’twas so, to half the world.

—ILUS,[28] continued my father, circumcised his whole army one morning.—Not without a court martial? cried my uncle Toby.——Though the learned, continued he, taking no notice of my uncle Toby’s remark, but turning to Yorick,—are greatly divided still who Ilus was;—some say Saturn;—some the Supreme Being;—others, no more than a brigadier general under Pharaoh-neco.——Let him be who he will, said my uncle Toby, I know not by what article of war he could justify it.

The controvertists, answered my father, assign two-and-twenty different reasons for it:—others, indeed, who have drawn their pens on the opposite side of the question, have shewn the world the futility of the greatest part of them.—But then again, our best polemic divines—I wish there was not a polemic divine, said Yorick, in the kingdom;—one ounce of practical divinity—is worth a painted ship-load of all their reverences have imported these fifty years.—Pray, Mr. Yorick, quoth my uncle Toby,—do tell me what a polemic divine is?——The best description, captain Shandy, I have ever read, is of a couple of ’em, replied Yorick, in the account of the battle fought single hands betwixt Gymnast and captain Tripet; which I have in my pocket.——I beg I may hear it, quoth my uncle Toby earnestly.—You shall, said Yorick.—And as the corporal is waiting for me at the door,—and I know the description of a battle will do the poor fellow more good than his supper,—I beg, brother, you’ll give him leave to come in.—With all my soul, said my father.——Trim came in, erect and happy as an emperor; and having shut the door, Yorick took a book from his right-hand coat-pocket, and read, or pretended to read, as follows.

[25] Χαλεπῆς νόσου, καὶ δυσιάτου ἀπαλλαγὴν, ἣν ἄνθρακα καλοῦσιν.—PHILO

[26] Τὰ τεμνόμενα τῶν ἐθνῶν τολυγονώτατα, καὶ πολυανθρωπότατα εἶναι.

[27] Καθαριότητος εἵνεκεν.—BOCHART.

[28] Ὁ Ἶλος, τὰ αἰδοῖα περιτέμνεται, ταὐτὸ ποιῆσαι καὶ τοὺς ἅμ’ αυτῷ συμμάχους καταναγκάσας.—SANCHUNIATHO.

C H A P.   XXIX

——“which words being heard by all the soldiers which were there, divers of them being inwardly terrified, did shrink back and make room for the assailant: all this did Gymnast very well remark and consider; and therefore, making as if he would have alighted from off his horse, as he was poising himself on the mounting side, he most nimbly (with his short sword by this thigh) shifting his feet in the stirrup, and performing the stirrup-leather feat, whereby, after the inclining of his body downwards, he forthwith launched himself aloft into the air, and placed both his feet together upon the saddle, standing upright, with his back turned towards his horse’s head,—Now, (said he) my case goes forward. Then suddenly in the same posture wherein he was, he fetched a gambol upon one foot, and turning to the left-hand, failed not to carry his body perfectly round, just into his former position, without missing one jot.——Ha! said Tripet, I will not do that at this time,—and not without cause. Well, said Gymnast, I have failed,—I will undo this leap; then with a marvellous strength and agility, turning towards the right-hand, he fetched another striking gambol as before; which done, he set his right hand thumb upon the bow of the saddle, raised himself up, and sprung into the air, poising and upholding his whole weight upon the muscle and nerve of the said thumb, and so turned and whirled himself about three times: at the fourth, reversing his body, and overturning it upside down, and foreside back, without touching any thing, he brought himself betwixt the horse’s two ears, and then giving himself a jerking swing, he seated himself upon the crupper—”

(This can’t be fighting, said my uncle Toby.——The corporal shook his head at it.——Have patience, said Yorick.)

“Then (Tripet) pass’d his right leg over his saddle, and placed himself en croup.—But, said he, ’twere better for me to get into the saddle; then putting the thumbs of both hands upon the crupper before him, and there-upon leaning himself, as upon the only supporters of his body, he incontinently turned heels over head in the air, and strait found himself betwixt the bow of the saddle in a tolerable seat; then springing into the air with a summerset, he turned him about like a wind-mill, and made above a hundred frisks, turns, and demi-pommadas.”—Good God! cried Trim, losing all patience,—one home thrust of a bayonet is worth it all.——I think so too, replied Yorick.——

I am of a contrary opinion, quoth my father.

C H A P.   XXX

——No,—I think I have advanced nothing, replied my father, making answer to a question which Yorick had taken the liberty to put to him,—I have advanced nothing in the Tristra-pædia, but what is as clear as any one proposition in Euclid.—Reach me, Trim, that book from off the scrutoir:—it has oft-times been in my mind, continued my father, to have read it over both to you, Yorick, and to my brother Toby, and I think it a little unfriendly in myself, in not having done it long ago:——shall we have a short chapter or two now,—and a chapter or two hereafter, as occasions serve; and so on, till we get through the whole? My uncle Toby and Yorick made the obeisance which was proper; and the corporal, though he was not included in the compliment, laid his hand upon his breast, and made his bow at the same time.——The company smiled. Trim, quoth my father, has paid the full price for staying out the entertainment.——He did not seem to relish the play, replied Yorick.——’Twas a Tom-fool-battle, an’ please your reverence, of captain Tripet ’s and that other officer, making so many summersets, as they advanced;——the French come on capering now and then in that way,—but not quite so much.

My uncle Toby never felt the consciousness of his existence with more complacency than what the corporal’s, and his own reflections, made him do at that moment;——he lighted his pipe,——Yorick drew his chair closer to the table,—Trim snuff’d the candle,—my father stirr’d up the fire,—took up the book,—cough’d twice, and begun.

C H A P.   XXXI

THE first thirty pages, said my father, turning over the leaves,—are a little dry; and as they are not closely connected with the subject,——for the present we’ll pass them by: ’tis a prefatory introduction, continued my father, or an introductory preface (for I am not determined which name to give it) upon political or civil government; the foundation of which being laid in the first conjunction betwixt male and female, for procreation of the species——I was insensibly led into it.——’Twas natural, said Yorick.

The original of society, continued my father, I’m satisfied is, what Politian tells us, i.e. merely conjugal; and nothing more than the getting together of one man and one woman;—to which, (according to Hesiod) the philosopher adds a servant:—but supposing in the first beginning there were no men servants born——he lays the foundation of it, in a man,—a woman—and a bull.——I believe ’tis an ox, quoth Yorick, quoting the passage ([Greek text])——A bull must have given more trouble than his head was worth.—But there is a better reason still, said my father (dipping his pen into his ink); for the ox being the most patient of animals, and the most useful withal in tilling the ground for their nourishment,—was the properest instrument, and emblem too, for the new joined couple, that the creation could have associated with them.—And there is a stronger reason, added my uncle Toby, than them all for the ox.—My father had not power to take his pen out of his ink-horn, till he had heard my uncle Toby’s reason.—For when the ground was tilled, said my uncle Toby, and made worth inclosing, then they began to secure it by walls and ditches, which was the origin of fortification.——True, true, dear Toby, cried my father, striking out the bull, and putting the ox in his place.

My father gave Trim a nod, to snuff the candle, and resumed his discourse.

——I enter upon this speculation, said my father carelessly, and half shutting the book, as he went on, merely to shew the foundation of the natural relation between a father and his child; the right and jurisdiction over whom he acquires these several ways—

1st, by marriage.

2d, by adoption.

3d, by legitimation.

And 4th, by procreation; all which I consider in their order.

I lay a slight stress upon one of them, replied Yorick——the act, especially where it ends there, in my opinion lays as little obligation upon the child, as it conveys power to the father.—You are wrong,—said my father argutely, and for this plain reason * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *.—I own, added my father, that the offspring, upon this account, is not so under the power and jurisdiction of the mother.—But the reason, replied Yorick, equally holds good for her.—She is under authority herself, said my father:—and besides, continued my father, nodding his head, and laying his finger upon the side of his nose, as he assigned his reason,—she is not the principal agent, Yorick.—In what, quoth my uncle Toby? stopping his pipe.—Though by all means, added my father (not attending to my uncle Toby), “The son ought to pay her respect,” as you may read, Yorick, at large in the first book of the Institutes of Justinian, at the eleventh title and the tenth section.—I can read it as well, replied Yorick, in the Catechism.

C H A P.   XXXII

TRIM can repeat every word of it by heart, quoth my uncle Toby.—Pugh! said my father, not caring to be interrupted with Trim’s saying his Catechism. He can, upon my honour, replied my uncle Toby.—Ask him, Mr. Yorick, any question you please.——

—The fifth Commandment, Trim,—said Yorick, speaking mildly, and with a gentle nod, as to a modest Catechumen. The corporal stood silent.—You don’t ask him right, said my uncle Toby, raising his voice, and giving it rapidly like the word of command:——The fifth———cried my uncle Toby.—I must begin with the first, an’ please your honour, said the corporal.——

Yorick could not forbear smiling.—Your reverence does not consider, said the corporal, shouldering his stick like a musket, and marching into the middle of the room, to illustrate his position,—that ’tis exactly the same thing, as doing one’s exercise in the field.—

Join your right-hand to your firelock,” cried the corporal, giving the word of command, and performing the motion.—

Poise your firelock,” cried the corporal, doing the duty still both of adjutant and private man.

Rest your firelock;”—one motion, an’ please your reverence, you see leads into another.—If his honour will begin but with the first

THE FIRST—cried my uncle Toby, setting his hand upon his side—* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *.

THE SECOND—cried my uncle Toby, waving his tobacco-pipe, as he would have done his sword at the head of a regiment.—The corporal went through his manual with exactness; and having honoured his father and mother, made a low bow, and fell back to the side of the room.

Every thing in this world, said my father, is big with jest, and has wit in it, and instruction too,—if we can but find it out.

—Here is the scaffold work of INSTRUCTION, its true point of folly, without the BUILDING behind it.

—Here is the glass for pedagogues, preceptors, tutors, governors, gerund-grinders, and bear-leaders to view themselves in, in their true dimensions.—

Oh! there is a husk and shell, Yorick, which grows up with learning, which their unskilfulness knows not how to fling away!

—SCIENCES MAY BE LEARNED BY ROTE BUT WISDOM NOT.

Yorick thought my father inspired.—I will enter into obligations this moment, said my father, to lay out all my aunt Dinah’s legacy in charitable uses (of which, by the bye, my father had no high opinion), if the corporal has any one determinate idea annexed to any one word he has repeated.—Prithee, Trim, quoth my father, turning round to him,—What dost thou mean, by “honouring thy father and mother?

Sez İngliz ädäbiyättän 1 tekst ukıdıgız.
Çirattagı - The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 41
  • Büleklär
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 01
    Süzlärneñ gomumi sanı 2671
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 901
    58.7 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    75.0 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    82.0 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 02
    Süzlärneñ gomumi sanı 3104
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 1020
    55.5 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    72.9 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    79.3 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 03
    Süzlärneñ gomumi sanı 3200
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 1020
    54.3 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    71.2 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    77.8 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 04
    Süzlärneñ gomumi sanı 2948
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 975
    54.8 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    68.5 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    76.2 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 05
    Süzlärneñ gomumi sanı 3201
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 1001
    58.6 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    71.9 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    78.1 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 06
    Süzlärneñ gomumi sanı 2776
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 976
    52.5 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    67.2 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    73.8 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 07
    Süzlärneñ gomumi sanı 2857
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 1045
    43.9 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    54.4 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    59.3 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 08
    Süzlärneñ gomumi sanı 3032
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 934
    54.7 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    69.3 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    76.4 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 09
    Süzlärneñ gomumi sanı 3033
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 933
    55.3 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    69.3 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    76.5 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 10
    Süzlärneñ gomumi sanı 2928
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 951
    55.3 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    69.6 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    75.3 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 11
    Süzlärneñ gomumi sanı 2915
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 879
    57.8 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    70.3 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    76.7 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 12
    Süzlärneñ gomumi sanı 2904
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 902
    61.3 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    73.1 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    78.1 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 13
    Süzlärneñ gomumi sanı 2934
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 860
    62.1 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    76.3 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    83.1 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 14
    Süzlärneñ gomumi sanı 2992
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 1006
    55.7 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    74.3 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    81.1 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 15
    Süzlärneñ gomumi sanı 2956
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 918
    58.4 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    75.6 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    82.4 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 16
    Süzlärneñ gomumi sanı 3056
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 993
    51.6 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    67.3 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    73.8 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 17
    Süzlärneñ gomumi sanı 2974
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 926
    57.2 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    70.8 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    76.1 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 18
    Süzlärneñ gomumi sanı 2520
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 999
    41.8 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    52.8 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    57.9 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 19
    Süzlärneñ gomumi sanı 2838
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 938
    50.2 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    66.5 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    73.3 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 20
    Süzlärneñ gomumi sanı 2956
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 915
    55.5 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    69.7 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    75.9 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 21
    Süzlärneñ gomumi sanı 3089
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 1038
    53.2 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    68.8 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    76.6 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 22
    Süzlärneñ gomumi sanı 2830
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 861
    60.1 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    72.9 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    79.1 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 23
    Süzlärneñ gomumi sanı 2859
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 933
    55.8 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    71.0 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    78.1 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 24
    Süzlärneñ gomumi sanı 2865
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 982
    50.8 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    65.0 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    70.8 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 25
    Süzlärneñ gomumi sanı 2853
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 1031
    48.1 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    60.0 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    66.1 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 26
    Süzlärneñ gomumi sanı 2621
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 984
    41.4 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    49.1 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    54.1 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 27
    Süzlärneñ gomumi sanı 2927
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 927
    51.1 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    64.5 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    71.2 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 28
    Süzlärneñ gomumi sanı 2736
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 1007
    48.5 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    61.8 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    66.1 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 29
    Süzlärneñ gomumi sanı 2873
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 910
    59.9 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    73.8 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    79.6 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 30
    Süzlärneñ gomumi sanı 2986
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 974
    51.9 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    64.3 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    68.6 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 31
    Süzlärneñ gomumi sanı 2831
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 955
    55.3 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    68.8 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    75.2 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 32
    Süzlärneñ gomumi sanı 2872
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 925
    54.0 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    67.4 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    74.6 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 33
    Süzlärneñ gomumi sanı 2805
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 905
    56.0 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    71.6 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    77.3 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 34
    Süzlärneñ gomumi sanı 3048
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 962
    56.5 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    70.6 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    76.3 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 35
    Süzlärneñ gomumi sanı 2669
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 966
    52.3 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    67.8 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    74.1 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 36
    Süzlärneñ gomumi sanı 2748
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 892
    56.1 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    71.6 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    79.6 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 37
    Süzlärneñ gomumi sanı 2965
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 901
    62.5 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    77.5 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    82.2 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 38
    Süzlärneñ gomumi sanı 2897
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 952
    55.6 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    71.4 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    77.1 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 39
    Süzlärneñ gomumi sanı 2593
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 843
    59.6 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    73.2 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    79.7 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 40
    Süzlärneñ gomumi sanı 2525
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 857
    54.6 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    67.9 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    74.1 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 41
    Süzlärneñ gomumi sanı 2800
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 872
    55.1 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    70.0 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    76.9 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 42
    Süzlärneñ gomumi sanı 2817
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 971
    52.0 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    64.8 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    71.6 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 43
    Süzlärneñ gomumi sanı 3009
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 770
    68.0 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    80.9 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    85.8 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 44
    Süzlärneñ gomumi sanı 2878
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 880
    59.1 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    73.6 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    79.7 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 45
    Süzlärneñ gomumi sanı 2702
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 883
    55.9 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    67.9 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    73.9 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 46
    Süzlärneñ gomumi sanı 2954
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 915
    56.9 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    70.6 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    77.7 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 47
    Süzlärneñ gomumi sanı 3006
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 952
    57.6 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    73.3 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    78.3 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 48
    Süzlärneñ gomumi sanı 2865
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 933
    56.8 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    70.1 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    75.8 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 49
    Süzlärneñ gomumi sanı 3003
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 967
    56.8 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    72.1 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    77.0 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 50
    Süzlärneñ gomumi sanı 2916
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 970
    52.9 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    65.5 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    71.9 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 51
    Süzlärneñ gomumi sanı 2566
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 917
    53.4 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    67.6 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    73.8 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 52
    Süzlärneñ gomumi sanı 2953
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 967
    53.1 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    65.5 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    73.1 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 53
    Süzlärneñ gomumi sanı 2902
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 941
    56.2 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    71.7 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    77.8 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 54
    Süzlärneñ gomumi sanı 2940
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 892
    57.8 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    70.5 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    75.9 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 55
    Süzlärneñ gomumi sanı 3058
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 1022
    53.5 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    67.9 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    76.0 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 56
    Süzlärneñ gomumi sanı 2964
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 951
    54.4 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    66.7 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    73.3 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 57
    Süzlärneñ gomumi sanı 3041
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 881
    58.7 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    71.3 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    76.0 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 58
    Süzlärneñ gomumi sanı 2942
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 902
    54.5 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    69.5 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    76.0 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 59
    Süzlärneñ gomumi sanı 3060
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 876
    59.1 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    72.1 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    78.1 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 60
    Süzlärneñ gomumi sanı 2978
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 861
    59.7 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    72.6 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    78.4 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 61
    Süzlärneñ gomumi sanı 3109
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 998
    56.6 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    70.2 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    76.7 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 62
    Süzlärneñ gomumi sanı 2965
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 904
    59.0 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    71.6 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    78.7 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 63
    Süzlärneñ gomumi sanı 3014
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 962
    55.8 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    70.6 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    76.8 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 64
    Süzlärneñ gomumi sanı 3143
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 990
    55.1 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    70.8 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    76.9 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 65
    Süzlärneñ gomumi sanı 2934
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 915
    54.5 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    70.8 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    78.9 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - 66
    Süzlärneñ gomumi sanı 290
    Unikal süzlärneñ gomumi sanı 171
    74.2 süzlär 2000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    82.8 süzlär 5000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    87.8 süzlär 8000 iñ yış oçrıy torgan süzlärgä kerä.
    Härber sızık iñ yış oçrıy torgan 1000 süzlärneñ protsentnı kürsätä.